Poškození hlíz nesprávnou aplikací desikantů
I na hlízách zakoupených v běžném prodeji lze pozorovat zajímavé vlastnosti, parametry či choroby apod. Všimněte si hnědé žilky po obvodu řezu.
Citace z knihy: Choroby, škůdci a abionózy bramboru. V. Rasocha, E. Hausvater, P. Doležal - Výzkumný ústav bramborářský, Havlíčkův Brod s. r. o.
Příznaky:
V pupkové části hlízy, v místě přichycení stolonem, dochází k mírnému propadu slupky. Dužina pod slupkou je hnědá až tmavá, později může být sekundárně napadána některými patogeny, kteří se vyskytují v půdě. Na rozkrojených hlízách se rozšiřuje od pupkové části rezavě hnědá nekróza jdoucí podél svazků cévních. Někdy je touto nekrózou zasažena jen část hlízy, jindy při silném výskytu celá hlíza. Hlízy vyčnívající z brázdy mohou být od dotyku s desikantem z části zahnědlé připomínající popálení.
Příčiny:
Nesprávná aplikace desikantů, především jejich předávkování. Aplikace desikantů za vysokých teplot a za sucha, kdy dochází k vadnutí rostin bramboru.
Ochrana:
Přísné dodržování metodických pokynů pro aplikaci desikantů. Neaplikovat desikanty za vysokých teplot a v období, kdy rostliny brambouru pociťují výrazný nedostatek vláhy a vadnou. Desikaci provádět s použitím nižší dávky desikantu. Je nutné zajistit dobré přihrnutí, aby tyto nevyčnívaly z brázdy.
***
Vincent van Gogh (Docent van Kmoch) - "Jedlíci brambor"
Komentáře
Přehled komentářů
Může se taková brambora konzumovat, když je napadaná. je zdravotně nezávadná. Máte někdo zkušenost. díky za odpověď. Petra
Respekt
(Šéfík, 16. 3. 2008 22:54)Hele, vůbec nevím, voco tam go, ale jak to říká Ervín, tak to bude asi pravda
brambory se hnědými žilkami
(Petra, 12. 2. 2016 11:08)